Facebook
NederlandsEnglishMelajuIndonesia
Delen |
Zoeken:


Pesan Natal dan Tahun Baru

 

 

 

Amsterdam, 24 december 2014

 

Bangsa jang terhormat,

Tahun 2013 sudah hampir silam. Suatu saat jang baik untuk memberi informasi lebih landjut tentang pelbagai pekerdjaan Pemerintah Republik Maluku Selatan pada tahun jang lalu. Djuga kami akan memandang kemuka pada tahun jang baru.

Geplaatst op: 24-12-2013 19:49   Laatst gewijzigd: 24-12-2013 20:21

» Lees volledige artikelEn dan is nu de vraag wat Ernst Hirsch Ballin weet van Joris Demmink

Zaterdag had de Volkskrant een prachtige reconstructie van de beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt. De auteur heeft geheime dossiers ingezien, en zijn conclusies zijn onvermijdelijk en verpletterend. Vanochtend gaat de krant er nog wat op door.

 

 

In een tijd waarin terrorisme en aanslagen wereldwijd normaal waren – bijzonder was vooral dat ze in de westerse wereld plaatsvonden – grepen ook Molukkers naar geweld. Nadat ze al dertig jaar door opeenvolgende Nederlandse regeringen aan het lijntje waren gehouden. Om niet te zeggen belazerd.

Van de groeiende agressie onder Molukse jongeren kreeg ik weet toen ik als dienstplichtig soldaat op Oudejaarsavond 1972 wacht liep op de Lunettenkazerne in Vught. Die kazerne werd alleen door prikkeldraad gescheiden van de barakkenkampen waar de Molukkers woonden. Niet die barakken waren de schande; de Molukkers weigerden te verhuizen naar gewone stenen huizen, dat zou een definitieve keuze zijn voor Nederland. Het waren KNIL-militairen, die waren wel wat gewend. En ze wilden terug naar hun geboortegrond, zoals hun was beloofd door de Nederlandse regering. Dát was de schande, Nederland deed uiteindelijk niks voor hen.

Die avond, op een donker en koud kazerneterrein, liep het me dun door de broek. Achter het prikkeldraad stonden rijen Molukse jongeren met een flink stuk in de kraag. Ze riepen de meest vreselijke dingen en zwaaiden met krissen. Volgens de geweldsinstructie die je als soldaat had, was je uzi ongeladen. De patroonhouder zat in je broekzak, om al te impulsief handelen te voorkomen. Die avond heb ik mijn uzi geladen toen iemand met een betonschaar het prikkeldraad begon door te knippen. Ik waarschuwde, en dat bleek gelukkig voldoende.

Ik wil maar zeggen: jaren voor de treinkapingen hing het al in de lucht.

Hoewel de Nederlandse regering het er in haar verklaringen op hield dat er gepast geweld was gebruikt en er zeker geen sprake is geweest van standrechtelijke executies, blijkt nu uit rapporten dat de zes gedode Molukse kapers ieder tientallen kogels in hun lichaam hadden. Maandagochtend verklaarde een betrokken schutter die dekkingsvuur moest geven voor de oprukkende mariniers dat er duizenden kogels werden afgeschoten op delen van de trein waar, door warmtedetectie, de kapers werden verondersteld.

De twee slachtoffers onder de Nederlandse gegijzelden blijken ook door eigen vuur gedood te zijn.

Dat alles was bekend, maar niet bij het Nederlandse volk.

De regisseur van deze communicatiestrategie, waarbij werd bepaald wat de Nederlandse bevolking wel maar vooral ook niet (de waarheid) hoefde te weten was een ambitieuze 27-jarige ambtenaar op het ministerie van Justitie: Ernst Hirsch Ballin. Hij wist wat er gebeurde en kende de autopsierapporten. Hij zorgde ervoor dat zijn minister, Dries van Agt, toen en nu kan zeggen dat hij er niet van wist. Het rapport van zijn ambtenaar bereikte hem nietl dat was een keuze.

Al die jaren heeft Hirsch Ballin zijn mond gehouden, ander handelen had zijn carrière in de weg kunnen staan. Ik geef het toe: mijn allergie voor zelfverklaard ethisch handelende personen met een verheven moraal – dat imago kleeft aan Hirsch Ballin – speelt bij dat type heel snel op.

Tijdens zijn ministerschap kreeg Hirsch Ballin met nog een akkefietje te maken: de verdenkingen tegen zijn hoogste ambtenaar, Joris Demmink. Volgens de geruchten maar inmiddels ook officiële aanklachten een hevig praktiserend pedofiel die voortdurend de hand boven het hoofd zou worden gehouden. Bijvoorbeeld door Hirsch Ballin, zo luidt althans de complottheorie.

Wat daarvan waar is, komt mogelijk boven water als de drie gerechtelijke procedures tegen de inmiddels gepensioneerde Demmink achter de rug zijn. Dat kan nog jaren duren.

Maar dat Hirsch Ballin ook in deze kwestie zijn lippen stijf op elkaar hield en houdt, daar moet u maar niet te veel waarde aan hechten. Het kan zijn dat hem inderdaad niets bekend is. Maar als het anders was, zou u het ook niet horen.

Bron

Geplaatst op: 5-12-2013 10:36   Laatst gewijzigd: 30-5-2014 11:05

» Lees volledige artikelAmbon getroffen door overstromingen

Afgelopen woensdag 1 augustus werd met name Ambon stad zwaar getroffen door overstromingen en landverschuivingen, die tot op heden aan minstens 10 mensen het leven kostten. De stad Ambon is voor een groot deel onder water komen te staan, waarbij honderden huizen beschadigd zijn geraakt. Duizenden mensen verloren hun bezittingen en zijn uit hun huizen gevlucht.
Hulp en aandacht van de Indonesische overheid blijft grotendeels achterwege of is niet adequaat. Er is een groeiend tekort aan schoon drinkwater, voedsel en medicijnen.

Geplaatst op: 2-8-2012 16:24   Laatst gewijzigd: 2-8-2012 16:29

» Lees volledige artikelBrief aan Hillen: Insigne mariniers

Amsterdam, 25 juni 2012

Betreft:           toekennen insigne Bijzondere Bijstandseenheid


Excellentie,

Onlangs heeft u kenbaar gemaakt van plan te zijn een insigne toe te kennen aan de leden van de Bijzondere Bijstandseenheid (BBE) als blijk van waardering voor de wijze waarop zij op 11 juni 1977 in opdracht van de Nederlandse regering met toepassing van buitensporig geweld,  de kaping van de trein bij de Punt en de school in Boven-Smilde hebben beëindigd.

...

Geplaatst op: 25-6-2012 23:13   Laatst gewijzigd: 25-6-2012 23:16

» Lees volledige artikelImpressie viering

Op woensdag 25 april werd in het Congrescentrum Orpheus te Apeldoorn gevierd dat 62 jaar geleden op Ambon de Zuidmolukse Republiek (RMS) werd uitgeroepen. De viering werd bijgewoond door meer dan 2500 bezoekers. De voorzieningen in het Congrescentrum maken het mogelijk dat het Nationaal Comité een gevarieerd programma voor alle generaties kan aanbieden. De laatste jaren is dan ook een toenemende opkomst van jongeren te zien. Zij laten zien dat de RMS leeft en de fakkel van de RMS strijd op een natuurlijke manier wordt overgedragen.

 

Ga verder voor foto's en video's

...

Geplaatst op: 7-6-2012 12:58   Laatst gewijzigd: 7-6-2012 14:13

» Lees volledige artikel
<< Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | Volgende >>
Delen |
Go to top