Facebook
NederlandsEnglishMelajuIndonesia
Delen |
Zoeken:


Onderwijs Indonesiƫ behoort tot slechtste ter wereld

Onderzoek toont  aan: het onderwijs in Indonesië behoort tot de slechtste ter wereld. De Indonesische regering doet daar vervolgens niets aan.

Download het bestand om het volledige stuk te lezen.

» Download

Geplaatst op: 2-12-2014 23:29   Laatst gewijzigd: 2-12-2014 23:33

» Lees volledige artikelDrie dodelijke minuten (refdag.nl)

Het waren drie dodelijke minuten. Met harde hand maakten de Nederlandse autoriteiten op 20 juni 1977 bij De Punt een eind aan de Molukse treinkaping. Mariniers gingen bij de bevrijdingsactie niet buiten hun boekje, stelt de regering op grond van een gisteren gepubliceerd archiefonderzoek. Molukkers twijfelen echter aan die conclusie.

Download het document om het volledige stuk te lezen.

» Download

Geplaatst op: 21-11-2014 17:37   Laatst gewijzigd: 21-11-2014 17:46

» Lees volledige artikelVerklaring inzake rapport 'De Punt'

 

 

VERKLARING

20 november 2014

 

De uitkomsten van het archiefonderzoek in opdracht van de Nederlandse regering naar de beëindiging van de gijzeling bij de Punt (1977) welke gisteren is aangeboden, roepen duidelijk alleen maar meer vragen op dan dat zij beantwoorden. In reactie hierop doet de regering in ballingschap van de Republiek van de Zuid-Molukken een dringend beroep op de Nederlandse regering en het Nederlandse parlement om alsnog een parlementaironderzoek te laten verrichten naar deze belangrijke kwestie, waarbij de direct betrokkenen onder ede kunnen worden gehoord.Dit onderzoek zal recht doen aan de waarheidsvinding waar alle betrokkenen recht op hebben,  zoals het betaamt in een rechtsstaat.

Het archiefonderzoek bevestigt  dat de mariniers de instructie hebben gekregen dat zij niet mogen vuren op gijzelnemers die zich duidelijk waarneembaar hebben overgegeven. Alhoewel uit het rapport volgt dat een aantal gijzelnemers de wapens niet hebben gebruikt zijn zij toch gedood.  Het vorenstaande klemt des te meer voor de vrouwelijke gijzelnemer. Zij is van heel dichtbij met veel kogels gedood zonder in het bezit te zijn van een wapen, terwijl zij bovendien aantoonbaar zwaargewond en weerloos  op de grond lag. De gedragingen van de mariniers zijn in strijd met de toestand waarin de gijzelnemers zijn aangetroffen tijdens de aanval in de trein.

Voorts is er munitie gebruikt  die  internationaal zijn verboden (zogenaamde dumdumkogels). Dat deze munitie vervolgens wel  in nationaal verband mag worden gebruikt acht de RMS-regering onwaarschijnlijk.

Kortom: De geconstateerde feiten rechtvaardigen niet de conclusies van de commissie. De uitkomsten van het archiefonderzoek bevestigen ons inziens derhalve de noodzaak van diepgaand onderzoek naar de feitelijke toedracht en legitimeren het belang van een parlementair onderzoek. De RMS-regering roept de Nederlandse regering en in het bijzonder het parlement op dit onderzoek mogelijk te maken.

Alleen de waarheid kan helend werken in de relatie tussen alle betrokkenen waardoor Zuid-Molukkers en Nederlanders in gezamenlijkheid en in  wederzijds  vertrouwen de toekomst tegemoet kunnen treden.


Noot voor de pers: voor vragen kunt u bellen met de heer Mr. J.G. Wattilete, 06-51842831

 

» Download

Geplaatst op: 21-11-2014 14:50   Laatst gewijzigd: 21-11-2014 14:54

» Lees volledige artikelAdvocate Molukse treinkapers met dood bedreigd (ad.nl)

De advocate van nabestaanden van de Molukse treinkapers, Liesbeth Zegveld, is met de dood bedreigd. Ze heeft dit vandaag bevestigd en reageerde daarmee op een bericht hierover op de website van Hart van Nederland.

De advocate kreeg een email waarin de doodsbedreiging stond. Ze heeft inmiddels aangifte gedaan. Politie en justitie zijn naar haar bedreiger op zoek. Volgens Zegveld 'lijkt de bedreiging uit de mariniershoek te komen', zegt ze tegen het ANP.

Zegveld heeft onlangs namens een groep Molukse nabestaanden van de in 1977 omgekomen kapers en een gijzelnemer van de trein bij het Drentse De Punt de Staat aangeklaagd. Mariniers hebben tijdens de bestorming op 11 juni van dat jaar drie kapers 'in de trein vermoord terwijl ze al waren uitgeschakeld en geen verzet boden', stelt Zegveld. Slechts één van de negen kapers zou tijdens de actie van de mariniers zijn wapen hebben gebruikt.

Geplaatst op: 19-11-2014 01:15   Laatst gewijzigd: 19-11-2014 01:18

» Lees volledige artikelPresentatie rapport Molukse treinkaping ongepast (ad.nl)

Nabestaanden van de zes Molukkers die in 1977 werden gedood bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt, gaan woensdag niet naar een bijeenkomst met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Dan wordt een rapport over de zaak gepresenteerd.

De nabestaanden vinden de bijeenkomst op deze manier ongepast, zeker nu ze de Staat aansprakelijk hebben gesteld voor het in hun ogen veel te gewelddadige optreden van het leger destijds. Dat zei hun advocate Liesbeth Zegveld vandaag na een bericht hierover van de NOS.

Opstelten presenteert woensdag een archiefonderzoek over wat er tijdens de bevrijdingsactie is gebeurd. Volgens Zegveld blijkt uit nieuw onderzoek dat zeker drie van de zes omgekomen kapers van dichtbij in de rug en het hoofd zijn doodgeschoten, terwijl die al waren uitgeschakeld en geen verzet boden, stelde Zegveld vorige week in een brief aan Opstelten. De kapers zouden in totaal door 144 kogels zijn geraakt.

Niet als groep uitgenodigd

Volgens de advocate trekken de nabestaanden als groep op en willen ze ook als groep worden uitgenodigd, niet individueel. 'Ik behartig hun belangen en ik ben niet uitgenodigd', aldus Zegveld.

Volgens het ministerie gaat de besloten bijeenkomst gewoon door. 'We hebben de betrokkenen persoonlijk uitgenodigd en ze mogen natuurlijk een advocaat meenemen', zei een woordvoerder. Tot het uitgebreide onderzoek is besloten na diverse vragen vanuit de Tweede Kamer. 'Het rapport is toegezegd aan de Kamer.'

Voordat de media het rapport krijgen, wil het ministerie de direct betrokken bijpraten. 'Dat gebeurt in vier afzonderlijke sessies', aldus de woordvoerder.

Geplaatst op: 19-11-2014 01:11   Laatst gewijzigd: 19-11-2014 01:13

» Lees volledige artikel
<< Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | Volgende >>
Delen |
Go to top