Facebook
NederlandsEnglishMelajuIndonesia
» Ga terug
Delen |


Hoger beroep is frontale aanval op de RMS

PERSBERICHT

Pemerintah Republik Maluku Selatan

Government in Exile of the Republic of the South-Moluccas

Amsterdam, 7 oktober 2011
 

Maandag 10 oktober dient bij het Gerechtshof van Den Haag het Hoger Beroep tussen de Nederlandse Staat en de Zuid-Molukse regering in ballingschap. De Nederlandse Staat wil van de rechter gedaan krijgen dat de regering van de Republik Maluku Selatan (RMS) als procespartij niet-ontvankelijk wordt verklaard. Volgens de Nederlandse Staat is de RMS-regering in ballingschap illegaal, omdat met de executie van de tweede president mr. Chris Soumokil in 1966 de RMS is opgehouden te bestaan.

Als de Nederlandse Staat haar zin krijgt wordt de RMS-regering in ballingschap een belangrijk democratisch rechtsmiddel ontnomen. Bovendien beschouwt de RMS-regering de opstelling van de Nederlandse Staat als een frontale aanval op de RMS.

De RMS-regering heeft twee experts op het terrein van het Internationaal Recht gevraagd hun oordeel te geven over de vraag of de RMS als staat anno 2011 bestaat. Ook werd hun oordeel gevraagd of de RMS-regering in ballingschap in rechte is de RMS te vertegenwoordigen. Dr. Eric de Brabandere (Rijksuniversiteit Leiden) en dr. Noelle Higgins (Dublin City University) - hebben onafhankelijk van elkaar aangetoond dat de RMS als staat legitiem tot stand is gekomen en tot vandaag de dag als soevereine staat bestaat. Ook de huidige RMS-regering in ballingschap kan naar het oordeel van de beide deskundigen worden beschouwd als het wettig gezag van de RMS. (zie  conclusies  van de beide experts)  

Volgens de beide rechtsdeskundigen heeft de Republiek Indonesië het grondgebied van de RMS illegaal in bezit genomen. Feitelijk kan dan ook gezegd worden dat de Zuid Molukken sinds 1950 bezet gebied zijn. De RMS is dus geen separatistische beweging, zoals Indonesië steeds beweert.

De poging van de Nederlandse regering om de RMS de toegang tot de rechter te verhinderen heeft binnen de Molukse gemeenschap veel kwaad bloed gezet. Naar verwachting zal een groot aantal Molukkers de behandeling van het hoger beroep bijwonen. De rechtszaak wordt in de Molukse samenleving als historisch en belangrijk gezien.

Het hoger beroep komt voor de RMS-regering niet als een verrassing. Eind vorig jaar lekte een geheime notitie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken uit. De Nederlandse regering bleek een strategie te ontwikkelen om te voorkomen dat regeringsfunctionarissen, die zich aan ernstige schendingen van de mensenrechten schuldig maken of hebben gemaakt, door de rechter worden vervolgd. In de notitie wordt de mogelijkheid genoemd de RMS als procespartij niet-ontvankelijk te laten verklaren.

De onafhankelijke Republik Maluku Selatan werd op 25 april 1950 te Ambon geproclameerd. De RMS heeft tot 1966 een guerilla oorlog gevoerd onder leiding van de tweede president van de Zuid-Molukken, mr. Chris Soumokil. Na zijn executie in 1966 werd in Nederland de Zuid-Molukse regering in ballingschap gevormd. President ir J. A. Manusama heeft tot 1993 de RMS-regering in ballingschap geleid. In 1993 werd hij opgevolgd door dr. F.L.J. Tutuhatunewa. Op 17 april 2010 werd mr. J.G. Wattilete geïnstalleerd als de vijfde president van de Zuid-Molukken.

De zitting begint om 13:30 uur.  Adres Gerechtshof : Prins Clauslaan 60 - 2595 AJ Den Haag

 

Geplaatst op: 6-10-2011 16:27   Laatst gewijzigd: 22-11-2011 14:14

Gekoppelde onderwerpen (tags):   Hoger Beroep    RMS-regering versus de Nederlandse Staat    Internationaal recht    de Brabandere    Higgins   

Delen |
Go to top