Facebook
NederlandsEnglishMelajuIndonesia
» Ga terug
Delen |


RMS-regering overweegt juridische stappen tegen Shell

 

Pemerintah Republik Maluku Selatan

Government in Exile of the Republic of the South-Moluccas

Amsterdam, 29 maart 2012 
 

RMS regering overweegt juridische stappen tegen Shell

 

Op donderdag 29 maart 2012 bieden vertegenwoordigers van de RMS regering in ballingsschap een petitie aan in het hoofdkantoor van de Royal Dutch Shell te Den Haag. De RMS maakt bezwaar tegen de handelwijze van de Shell bij het Masela gaswinningsproject in de Molukse Arafura zee.

Het grondgebied van de Zuidmolukse Republiek wordt sinds beginjaren vijftig door Indonesië bezet. Echter, op grond van de principes van het Internationaal Recht heeft de RMS-regering in ballingschap de exclusieve zeggenschap over de natuurlijke rijkdommen van het territorium van de RMS. De RMS-regering is van oordeel dat de afspraken die Indonesië met Shell en de overige deelnemende bedrijven heeft gemaakt onrechtmatig zijn.

De Molukken behoren tot de armste gebieden van de regio. De afgelopen decennia is het merendeel van de opbrengsten van de natuurlijke rijkdommen naar elders weggevloeid en leeft een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens. Het Masela project waarin Shell participeert zal daarin door de gehanteerde verdeelsleutel geen verandering brengen.

Volgens de wetgeving van de Indonesische bezetter komt de Zuid-Molukken een aandeel van 10 procent in het Masela gaswinproject toe. Hiervoor wordt een bedrag van 1,5 miljard dollar als bijdrage in de exploitatiekosten gevraagd. Dit is bijna twee maal zo groot als het jaarlijkse bruto regionaal product van de Molukken en daarom onmogelijk op te brengen.

De RMS is van oordeel dat Shell niet in het Masela project moet deelnemen omdat Indonesië de mensenrechten op de Molukken schendt. Momenteel verblijven ongeveer negentig Molukkers in gevangenissen voor het op vreedzame wijze uiting geven van hun recht op vrije mening. Gevreesd moet worden dat vreedzame protestacties tegen het Masela gaswinproject in de huidige vorm tot nog meer schendingen van de mensenrechten leiden.

De RMS-regering houdt Indonesië en de deelnemende bedrijven, waaronder Shell, aansprakelijk voor alle schade die aan het land en volk van de Republiek der Zuid-Molukken wordt toegedaan. De regering in ballingschap beraadt zich op juridische stappen om de exploitatie door de betrokken partijen te laten verbieden.

Om 12:00u wordt een delegatie van de RMS in het hoofdkantoor van de Shell ontvangen. De overhandiging van de petitie van de RMS-regering vindt in de ontvangsthal plaats. Tussen 12:00 en 13:00 uur vormen enkele tientallen Molukkers een picketline bij de hoofdingang van Shell.

Klik hier om de brief te lezen:

Nederlands: Brief Nederlands
Bahasa Indonesia: Brief Indonesisch

 

-------------------------------------------------------------

Geplaatst op: 29-3-2012 13:39   Laatst gewijzigd: 29-3-2012 13:44

Gekoppelde onderwerpen (tags):   shell    masela    inpex    gas    maluku    persbericht   

Delen |
Go to top