Overlijden George Flapper

20 december 2022

George Flapper

* 06-03-1948 Slagharen † 13-12-2022 Groningen

Op 13 december 2022 overleed George Flapper, volkomen onverwacht. George Flapper was passagier in de trein die op 23 mei 1977 door Zuid-Molukse actievoerders bij de Punt in Drenthe tot staan werd gebracht. Bij de bestorming van de trein op 11 juni 1977 verloren zes actievoerders en twee passagiers hun leven.

George Flapper heeft altijd het standpunt ingenomen dat de gewelddadige beëindiging van de treinkaping onnodig was en dat de overheid buitensporig geweld heeft toegepast, waardoor acht levens verloren zijn gegaan. Met name was hij aangedaan door het lot van Hansina.

George Flapper liet geen gelegenheid voorbijgaan om zijn visie en zienswijzen naar voren te brengen. En dat deed hij vol overgave en overtuiging. George Flapper was een man die veel woorden en mooie volzinnen gebruikte om nauwgezet en onderbouwd zijn punt te maken, niets en niemand ontziende.

Elk jaar op 11 juni gaf Flapper acte de préséance bij de herdenking van de zes van de Punt en nam hij deel aan de plenaire discussies in het avondprogramma. Ook bij de rechtszittingen in Den Haag over de Treinkaping bij de Punt was hij aanwezig. Ervan overtuigd dat de Molukse eisers het gelijk aan hun zijde hadden. Het had niet zo mogen zijn.

We zullen de energie en kracht waarmee hij zijn gelijk, dat ook het onze is, wilde binnenhalen, erg missen.