Overlijden Nontje Souhuwat

11 maart 2022

Elisabeth Paulina Juliana (Nontje) Souhuwat 
* 19-9-1960 Winterswijk † 9-03-2022 Breda

Tot grote ontsteltenis is op donderdag 9 maart 2022 Nontje Souhuwat ons volkomen onverwachts ontvallen.

Nontje Souhuwat was een trouwe aanhanger van de RMS en ontbrak vrijwel nimmer op de momenten die er toe doen. Nontje was een krachtmens pur sang. Haar kracht lag op haar onverzettelijkheid en vastberadenheid waarbij Nontje op haar eigen wijze iedereen wilde laten zien en horen waar haar overtuiging lag en wat haar dreef. 

Onvermoeibaar, onuitputtelijk, vol energie en uitbundig en humorvol liet zij decennialang bij talrijke demonstraties en betogingen de omstanders horen en zien waar het om te doen is. Een waar voorbeeld en oprecht rolmodel van onze strijd. 

Of het nu een demonstratie bij het parlement was, een betoging op het Malieveld, een picketline bij de Indonesische ambassade, of een demo bij de EU in Brussel, altijd was ze aanwezig om op te komen voor haar land en volk dat in de verdrukking verkeert.

Nontje was actief bij de Pemuda RMS en vanaf eindjaren negentig bij de Vrije Molukse Jongeren. Maar ook op wijkniveau was ze betrokken. Sinds de oprichting van PAK was ze een van de belangrijke sleutelfiguren van deze mensenrechtenorganisatie, waarbij ze bijdroeg aan het vergroten van de herkenbaarheid en zichtbaarheid van de problematiek en situatie van de gewetensgevangenen op de Molukken. 

Laat Nontje een ieder tot voorbeeld zijn. 

De RMS regering wil de kinderen en kleinkinderen en alle familieleden van Nontje condoleren met dit immense verlies. Ook gaan onze gedachten uit naar alle vrienden, bekenden en collega’s van de diverse organisaties die net als wij ontzet zijn door haar plotselinge heengaan. Nontje, erg veel dank voor je inzet en dat je in vrede mag rusten. 

RMS-Regering in ballingschap 

Namens deze
Mr. J.G. Wattilete
President