President Wattilete opgeroepen als getuige-deskundige in rechtszaak op de Molukken

29 september 2023

Pemerintah Republik Maluku Selatan

Government in Exile of the Republic of the South-Moluccas

Amsterdam, 28 september 2023

RMS President John Wattilete opgeroepen als getuige-deskundige
in rechtszaak op de Molukken

De Mensenrechtenadvocaat mr. Semmy Waileruny uit Ambon heeft bij de rechtbank in Masohi (hoofdstad van Ceram op de Molukken) een verzoek ingediend om de in Nederland woonachtige president van de Republiek der Zuid- Molukken, mr. J.G. Wattilete bij de zitting van 9 oktober a.s. op te roepen als getuige-deskundige in de casus Antonius Latumutuany.

Zonder enige aankondiging of overleg te hebben gevoerd werd in februari van dit jaar het grondbezit van Antonius Latumutuany door de Indonesische overheid geconfisqueerd. In zijn dorp Piliana, op Midden-Ceram, werden meerdere bewoners slachtoffer van deze praktijken van de Indonesische overheid. Ook in de omliggende dorpen worden de gronden die al eeuwenlang toebehoren aan de families door de overheid in bezit genomen, zonder toestemming van de rechtmatige eigenaren en bewoners.

De bewoners en eigenaren hebben hiertegen geprotesteerd en zijn de straat op gegaan om hun recht te halen. Teleurgesteld door het uitblijven van een bevredigende reactie van de overheid heeft Antonius Latumutuany op de in beslag genomen familiegronden de RMS-vlag geplant. Hij wilde hiermee aandacht vragen voor de nijpende situatie van de bevolking van Piliana en de dorpen in de regio. Hierop werd Latumutuany gearresteerd en op het politiebureau mishandeld. Latumutuany werd op 27 juli in de rechtbank voorgeleid en wacht in hechtenis het verloop van het proces af.

Naast de president van de Republiek van de Zuid- Molukken heeft raadsman Semmy Waileruny nog twee andere experts als getuige opgeroepen. Dit betreft mr. Hendry Apituley (Internationaal Recht) uit Ambon en Usman Hamid de Executive Director van Amnesty International Indonesia uit Jakarta.

De beslissing op het verzoek van raadsman Semmy Waileruny wordt op de zitting van maandag 2 oktober 2023 door de rechtbank in Masohi bekendgemaakt.

————

Voor vragen kunt u terecht bij

Mr. John Wattilete
President van de Republiek der Zuid-Molukken i.b.