Update – RMS president Wattilete opgeroepen als getuige-deskundige op 16 oktober 2023

5 oktober 2023

Pemerintah Republik Maluku Selatan

Government in Exile of the Republic of the South-Moluccas

Amsterdam, 4 oktober 2023

RMS President John Wattilete op maandag 16 oktober gehoord
als getuige-deskundige in rechtszaak Antonius Latumutuany

De rechtbank in Masohi (Ceram) heeft op maandag 2 oktober 2023 de beslissing genomen op het verzoek van advocaat Semmy Waileruny om mr. John G. Wattilete op te roepen als getuige-deskundige in de rechtszaak van Antonius Latumutuany.

De rechtbank heeft bepaald dat de getuige-deskundige zal worden gehoord op de Indonesische ambassade te Den Haag. Het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken zal dit verzoek moeten faciliteren. President mr. John Wattilete hoeft niet naar de Molukken af te reizen, omdat in de ambassade een live-verbinding met de rechtszaal tot stand wordt gebracht. De rechtszitting vindt maandag 16 oktober plaats.

Anton Latumutuany wordt beschuldigd van staatsondermijning omdat hij op zijn grondgebied in februari van dit jaar de vlag van de Republiek der Zuid-Molukken heeft geplant. Hij protesteerde hiermee tegen de overheid omdat deze de erfgronden confisqueert, die al eeuwenlang in bezit zijn van de plaatselijke bevolking. Deze inbeslagname is gebeurd zonder enige aankondiging, overleg of toestemming.

Naast de president van de Republiek van de Zuid- Molukken heeft de raadsman van Anton Latumutuany twee experts als getuige-deskundige opgeroepen. Mr. Hendry Apituley (Internationaal Recht) docent aan de Unpatti op Ambon, is op maandag 2 oktober jl. al gehoord. De getuigenis van Usman Hamid, de Executive Director van Amnesty International Indonesia uit Jakarta, zal naar verwachting eveneens op 16 oktober plaatsvinden.

————

Voor vragen kunt u terecht bij

Mr. John Wattilete
President van de Republiek der Zuid-Molukken i.b.