Midden-Drenthe, 12 juni 2023
Op maandag 12 juni 2023 heeft Koning Willem-Alexander het theaterstuk East Side Story in het voormalig woonoord Schattenberg bezocht. De gezamenlijke RMS-werkgroep uit Assen en Bovensmilde heeft naar aanleiding van dit bezoek een protest georganiseerd. De werkgroep wordt gevormd door Molukse inwoners afkomstig of woonachtig in beide plaatsen. Bij de betoging sloten zich ook spontaan Molukkers aan uit andere plaatsen in Nederland, waaronder Almelo, Amsterdam, Gennep, Geleen en Moordrecht, Nijmegen, Groningen en Zwolle.
De RMS-werkgroep heeft de koning hun brief aangeboden waarin hij wordt gevraagd om de Nederlandse regering op te roepen een grondig en diepgaand onderzoek te laten uitvoeren naar de periode van de dekolonisatie van voormalig Nederlands-Indië die verder strekt dan 27 december 1949, de datum van de soevereiniteitsoverdracht aan de Verenigde Staten van Indonesië.
De koning kreeg de brief overhandigd uit handen van Otto Tatipikalawan, die in Bovensmilde woont en binnen RMS-kringen geen onbekende is. In het gesprek dat voorafging aan overhandiging werd de koning een aantal punten uit de brief verduidelijkt en toegelicht. De koning heeft toegezegd de brief ‘mee naar Den Haag te nemen’.
De Werkgroep RMS Assen-Bovensmilde werd eerder dit jaar in het leven geroepen en bestaat inmiddels uit een twintigtal personen. Een belangrijke aanleiding hiervoor was dat men vindt dat het eigen politieke verhaal van de vestiging in Nederland en de feiten uit de geschiedenis op de achtergrond dreigt te raken door desinformatie en bewuste verdraaiing van de feiten.
Een andere aanleiding vormde het proces rondom het overnemen van de grafrechten door de beide gemeenten. In maart en april van dit jaar dreigde door de gemeenteraden van Assen en Midden-Drenthe een raadsvoorstel te worden aangenomen waarin het overnemen van het betalen van grafrechten voor KNIL-militairen en hun echtgenoten tot 2050 zou worden vrijgesteld. Door tussenkomst van de Werkgroep RMS Assen-Bovensmilde werd deze periode van dertig jaar in beide gemeenten veranderd in onbepaalde tijd en werd dus eeuwigdurend.