Verzoek aan EU en NL parlement om zich uit te spreken tegen mensenrechtenschendingen op Maluku

10 december 2021

Op de Internationale Dag van de Mensenrechten vraagt de RMS-regering dringend dat de lidstaten van de EU, de ambassadeur voor de mensenrechten en in het bijzonder de leden van het Nederlandse parlement zich uitspreken tegen de voortdurende schending van de mensenrechten van het Molukse volk.

Ondanks dat de Republik Indonesia heeft onderschreven de internationale mensenrechten te respecteren laat de dagelijkse praktijk tot de dag van vandaag precies het tegenovergestelde zien.

Een dezer dagen doet de rechter uitspraak in de zaak tegen de drie RMS -aanhangers Pieter Likumahua, Alex Workala en Benjamin Naene die worden beschuldigd van staatsondermijning. Tegen hen is door de openbare aanklager 4 jaar gevangenisstraf geëist. Het enige wat zij hebben gedaan is dat ze gebruik hebben gemaakt van hun recht op vrije meningsuiting door het in bezit hebben van de Zuidmolukse vlag en de notities van Higgins en De Brabandere, twee deskundigen op het terrein van internationaal recht die het voortbestaan van de RMS hebben bevestigd. Beide notities zijn overigens voor iedereen van het internet vrij te downloaden. Daarnaast zit in de gevangenis nog eens een twaalftal Molukkers een straf uit voor een vreedzame actie.

Op 7 december 2021 heeft de politie met grof geweld onschuldige burgers van het dorp Tamilouw geprobeerd te arresteren. Bij deze actie zijn ca. 18 gewonden gevallen. De inwoners zijn zonder pardon door politieagenten neergeschoten met zwaar letsel tot gevolg. Daaronder waren ook vrouwen en kinderen.

Daarnaast constateren we dat de bewoners van Marafenfen op Aru en van Sabuai op Ceram in hun voortbestaan worden bedreigd. Hun adatgronden en leefgebieden worden met geweld afgenomen en dreigen te worden vernietigd. De bevolking komt meer en meer in verzet en legt zich gelukkig niet neer bij deze bedreigende situatie, maar de situatie is nijpend.

De RMS-regering herhaalt zijn oproep om in beweging te komen en een halt toe te roepen aan de onderdrukking en exploitatie van het Molukse volk!

Mena Muria!

 

 

Klik op de link hieronder om de (volledige) officiële brief aan de leden der Tweede Kamer der Staten-Generaal te downloaden.

 

 

verklaringrmsdagvandemensenrechten1-def.pdf