Overlijdensbericht Joenoes Ririmasse

13 september 2021

Joenoes (Oenoe) Ririmasse

* 8 december 1949 Malang † september 2021 Bovensmilde

Na een lang ziekbed stierf Joenoes Ririmasse op donderdag 9 september jl. in zijn woonplaats Bovensmilde in het bijzijn van zijn naasten en dierbaren.
Met zijn heengaan verliest de Republiek Maluku Selatan en het Molukse volk een gedreven en zeer gewaardeerd strijder voor de vrijheid van het Zuid-Molukse volk.

Joenoes was de oudste van de negen actievoerders die op 23 mei 1977 bij het Drentse dorpje de Punt de intercity van Assen naar Groningen tot stilstand bracht en de trein en passagiers tot aan de bestorming van de mariniers in de vroege ochtend van 11 juni 1977 in gijzeling hield. Bij de buitensporig gewelddadige bevrijdingsactie verloren zes medestrijders en twee passagiers hun leven en raakte Joenoes zwaargewond.

De bezettingsactie had tot doel nationale en internationale aandacht te vragen voor de onafhankelijkheid van de Zuid-Molukse Republiek, die op 25 april 1950 werd geproclameerd.

Joenoes werd tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld en kwam na 8 jaar vrij. Na zijn in vrijheidstelling zette hij zich als beeldend kunstenaar in voor de Molukse gemeenschap. Hij maakte ondermeer de torso van kapitan Pattimura voor het gelijknamige stichtingsgebouw in Assen. Voor de Molukse wijk in Bovensmilde ontwierp hij de metalen regenboog die zich op het plein voor het kerkgebouw bevindt. Twee jaar terug werd in het centrum van de wijk een gedenkzuil voorzien van een aantal traditionele Molukse cultuursymbolen, waaronder een tahuri en tifa, onthuld.
Voor velen en met name jongeren was Joenoes een aanspreekpunt en een bron van inspiratie, in politiek en cultureel opzicht. Joenoes was een man die niet veel woorden gebruikte om zijn gevoelens en standpunten tot uitdrukking te brengen. Immers, een goede verstaander heeft slechts een half woord nodig.

Als overlevende van de bestorming van de trein heeft Joenoes de onrechtvaardige en onnodige dood van zijn medeactievoerders nooit losgelaten. In juni 2013 verscheen het onderzoeksrapport Air Mata Kebenaran / Het drama van De Punt, dat journalist Jan Beckers in samenwerking met Joenoes Ririmasse en Nona Lumalessil vervaardigde. De juridische procedure die later door de nabestaanden van twee omgekomen actievoerders werd gevoerd, moest aantonen dat zij door het staatsgeweld van de mariniers moedwillig en doelbewust om het leven werden gebracht. Echter, de rechter oordeelde eerder dit jaar in hoger beroep tot grote teleurstel- ling van Joenoes – en velen met hem – dat dit helaas niet kon worden bewezen.

De RMS-regering wil de nabestaanden, familieleden en vrienden van Oenoe, maar ook de vele landgenoten, condoleren met zijn heengaan en veel sterkte toewensen bij het dragen van dit grote verlies.

RMS-Regering in ballingschap

Namens deze
Mr. J.G. Wattilete
President